Vrijwilligers in de kijker: O.C. Clara Fey

Vrijwilliger in de kijker

Wanneer ik in Brecht aankom is het een druilerige dag. Maar niet bij O.C. Clara Fey: de warme verwelkoming door de vrijwilligers en hun verantwoordelijke Katleen doet de zon weer door de wolken piepen! In dit orthopedagogisch centrum bieden ze gespecialiseerde zorg op maat aan een zeshonderdtal kinderen, jongeren en volwassenen met een verstandelijke beperking. De werking van dit centrum is divers, gaande van individuele opvolging of begeleid wonen tot buitengewoon onderwijs. Dat betekent ook dat de taken van de vrijwilligers hier erg uiteenlopend zijn, voor elk wat wils dus! In dit Presentportret laten we slechts een deeltje van de grote vrijwilligersgroep aan het woord. Toch willen we elk van jullie ontzettend bedanken voor jullie inzet en voor de impact die jullie hebben op de bewoners van O.C. Clara Fey!

Mariette: Ik doe vrijwilligerswerk in woongroep De Schelp, samen met mijn man Alfons. Wij vangen de bewoners op tijdens de personeelsvergadering. In de andere woongroepen Lotus en Violet koken we een keer per maand. Soms is dat samen met de bewoners, soms niet. Ik doe dit al sinds 2005.

Alfons: Mijn vrouw Mariette is hier gestart als vrijwilliger samen met een vriendin. Dan heb ik op een nieuwjaarsreceptie de bewoners beter leren kennen en zo ben ik erin gerold. Het is echt voor ons een beetje een tweede thuis geworden, we voelen ons soms een beetje de bomma en bompa van de afdeling. Ze kennen ons ondertussen goed hé en ze weten dat ze bij ons terecht kunnen met hun verhalen. We hebben al veel mooie activiteiten mogen meedoen. Zoals een kamp of een bezoekje aan een pretpark.

Mariette: Inderdaad, je krijgt zo veel meer terug dan je investeert: vriendschap en genegenheid. Het is zo fijn om iets betekenisvol te kunnen doen.

Patrick & Piet

Patrick: Ik verhuisde heel wat jaren geleden naar Sint-Job en op mijn vorige werk deed ik ook altijd vrijwilligerswerk, dus dat wou ik opnieuw opnemen. Ik wou iets betekenisvol doen met mijn vrije tijd. Ik heb toen samen met de vrijwilligersverantwoordelijke gezocht naar welke taken het best bij mij zouden passen en toen kwamen we uit op gitaarlessen. Intussen doe ik dit al 19 jaar. In het begin was het wat zoeken: hoe kunnen we gitaar spelen toegankelijk maken?

Piet: Inderdaad, we gebruiken heel wat handige tools om het gitaar spelen toegankelijk te maken: zo coderen we de tekst en de akkoorden met kleuren, die dan overeenkomen met gekleurde stickers op de juiste akkoorden op de gitaar. Daardoor kunnen ze ook in hun vrije tijd of thuis zelfstandig oefenen. We hebben ook een apparaatje dat je op de gitaar zet, waardoor je de akkoorden makkelijk vindt en je greep steeds juist is. Het gaat er vooral om dat de bewoners mee kunnen doen, dus gaan we creatief op zoek naar oplossingen. Sommige bewoners volgen al erg lang lessen bij ons, dus die kennen we al goed. We doen ook meer dan alleen gitaar spelen: als bewoners langskomen en geen zin hebben in gitaarles, dan babbelen we en zoeken we samen waar ze tegenaan lopen. Of soms spelen wij een liedje voor hen, daar genieten ze ook enorm van, zeker als het meezingers zijn!

Patrick: We treden ook in groep op. Ik vind het zo fijn als ik merk dat ze er zelf plezier uit halen.

Piet: Inderdaad, ze worden er heel gelukkig van omdat het hen een kans geeft om eens in de belangstelling te staan.

Patrick: En dat is goed voor hun zelfwaarde: ze kunnen iets dat een ander niet kan.

Piet: Ja, dat zie je heel duidelijk tijdens ons optreden. Dat doen we met ondersteuning van een band en de bewoners zijn dan heel fier dat ze hier deel van uitmaken.

Patrick: We spelen dan bekende liedjes en de bewoners mogen zelf ook voorstellen doen.

Nady

Ik ben vrijwilliger in het dagcentrum van O.C. Clara Fey, daar begeleid ik een à twee mensen en verzorgen we samen de dieren op de boerderij hier. Wat ik zo fijn vind aan werken met de bewoners op de boerderij is dat ik ze zo zie genieten. We poetsen samen het kippenhok, we rapen eitjes, we gaan wandelen met de ezels. Ze helpen echt bij de verzorging.

Daarnaast geef ik ook computerles aan een bewoonster hier. Ik heb zelf altijd in de informatica gewerkt, dus die achtergrond komt daarbij wel van pas. Zo heb ik haar bijvoorbeeld geleerd hoe ze Excel kan gebruiken en welke trucjes ze ermee kan doen. Daarmee heeft ze dan een verjaardagskalender gemaakt met alle bewoners op, zodat iedereen weet wie wanneer jarig is.

Meer inspiratie