Wat bieden we?

Vrijwilligers engageren zich met hart en ziel, maar vragen ook wat terug. Een leuke sfeer, een duidelijk kader, een vormingsaanbod, een gevoel van waardering... Present vzw kan je hierbij helpen. Het is ons en jouw doel om kwaliteitsvol vrijwilligerswerk uit te bouwen!

Present vzw versterkt vrijwilligerswerk in zorg- en welzijnsvoorzieningen door het aanbieden van een ondersteuningspakket op maat. Vrijwilligers die zich gedragen voelen, zullen immers sneller geneigd zijn om een duurzaam engagement op zich te nemen.

1/4
“Het is altijd leerrijk om een opfrissing te krijgen en enthousiaste medevrijwilligers te ontmoeten. Het is fijn om serieus genomen te worden en dat doen jullie met jullie vormingen.”

Geert, vrijwilliger

2/4
“Mijn man en ik danken jullie voor alles wat jullie voor ons doen. De begeleiding en ondersteuning bij ons vrijwilligerswerk doet deugd!”

Marie-Louise, vrijwilliger

3/4
“Ik wil jullie bedanken voor de fijne samenwerking. Ik heb mij altijd erg gesteund geweten door de medewerkers van Present omdat ik er steeds terecht kon met al mijn vragen.”

Bea, vrijwilligersverantwoordelijke op pensioen

4/4
“Bedankt voor jullie flexibiliteit en ondersteuning in deze moeilijke tijden.”

Kelly, vrijwilligersverantwoordelijke over de coronacrisis

Wat mag je van Present verwachten?

 

Voor voorzieningen

Ben je als voorziening aangesloten bij Present, dan kan je rekenen op een sterk en uitgebreid ondersteuningspakket.

 

 • Bij ons kan je terecht voor administratieve ondersteuning bij de vrijwilligerswerking. Vrijwilligers ondertekenen een overeenkomst en worden door Present goed verzekerd. De gegevens van de vrijwilligers komen in onze database terecht waar je als voorziening toegang tot krijgt. Zo heb je een mooi overzicht van jouw vrijwilligerslijst.

 • Present volgt de regelgeving en wetgeving rond vrijwilligerswerk op de voet en brengt je hiervan op de hoogte. Wie mag vrijwilligen? Kan ik een vergoeding geven? Wat als een vrijwilliger een uitkering krijgt? Voor al jouw vragen over vrijwilligerswerk in de zorg staan wij paraat.

 • We bieden vormingsmomenten voor vrijwilligersverantwoordelijken die gratis zijn na aansluiting. Regelmatig overleg met andere verantwoordelijken en vorming over specifieke thema’s (rond het begeleiden van vrijwilligers) geven de plaatselijke verantwoordelijke de nodige handvaten om de eigen vrijwilligerswerking te versterken.

 • Aangesloten voorzieningen kunnen jaarlijks een gratis vorming in de voorziening aanvragen. We merken namelijk dat vrijwilligers graag deelnemen aan een vorming ‘dicht bij huis’ in de eigen vertrouwde voorziening. We bieden een reeks vaste thema’s waaruit je kan kiezen. Wil je een plaatselijke vorming aanvragen? Stuur een mailtje naar malou.vandevorst@presentvzw.be voor meer informatie.

 • Vrijwilligersverantwoordelijken krijgen een handleiding met daarin allerlei nuttige informatie om de vrijwilligerswerking in hun voorziening gezond te houden. Thema’s die in de handleiding voor verantwoordelijken aan bod komen zijn: het aantrekken van vrijwilligers, de selectie en oriëntering van nieuwe vrijwilligers, evaluatie en waardering, ...

 • Present biedt vrijwilligersverantwoordelijken inspiratie in de vorm van concrete voorbeelden uit andere voorzieningen om je vrijwilligerswerking fris en vernieuwend te houden. Laat je inspireren in tal van domeinen: hoe benut je de talenten van je vrijwilligers maximaal? Hoe maak je je vrijwilligers zichtbaar in je organisatie? En hoe betrek je de buurt bij het dagelijks leven in je voorziening?

 • Als voorziening kan je deelnemen aan een intergenerationeel en vraaggestuurd project van Present waarbij je op heel wat ondersteuning kan rekenen om hierbij nieuwe vrijwilligers en nieuw leven binnen te brengen.

 • We bieden je ondersteuning op vlak van promotiemateriaal! Een leuke poster, een flyer over je vrijwilligerswerking of mooie kaartjes om je vrijwilligers te bedanken tijdens de Week van de Vrijwilliger, ... Promotiemateriaal op maat van jouw voorziening kan steeds gratis aangevraagd worden via charlotte.herbots@presentvzw.be.

Voor vrijwilligers

 

 • Vrijwilligers aangesloten bij Present vzw kunnen gratis deelnemen aan ons uitgebreid vormings- en ontmoetingsaanbod. De thema’s van de vormingen zijn zeer gevarieerd en hebben telkens betrekking op vrijwilligerswerk. We organiseren ook ontmoetingsfeesten per regio om vrijwilligers te bedanken voor hun warme inzet.

 

 • We bieden onze nieuwe vrijwilligers een gratis sterke basisvorming. Die basisvorming helpt je goed voorbereid aan je vrijwilligerswerk te beginnen. Van nieuwe vrijwilligers wordt verwacht dat ze deze vorming volgen in het eerste jaar van hun vrijwilligerswerk. Ze worden op meerdere plekken per provincie georganiseerd.

 

 • Al onze vrijwilligers krijgen jaarlijks vier keer het tijdschrift 'Vitamine C' in de brievenbus of mailbox. In dit tijdschrift komen zowel sterke inhoudelijke artikels als ervaringen en persoonlijke verhalen van medevrijwilligers aan bod. Vitamine C inspireert vrijwilligers om zich met veel goesting te blijven inzetten voor de zorgvrager.

 

 • Present biedt al haar vrijwilligers een degelijke verzekering. Het gaat zowel over een verzekering burgerlijke aansprakelijkheid (lichamelijke en materiële schade aan derden) als over een ongevallenverzekering.

 

 •  Op ons online inspiratieluik bieden we vrijwilligers boeiende artikels die hen kunnen helpen groeien in hun engagement.

 • Present hecht veel belang aan de bescherming van de persoonsgegevens en het respect voor de privacy van haar vrijwilligers. Onze privacyverklaring vind je hier terug.

Present is dé referentie voor de ondersteuning van vrijwilligerswerk in de zorg- en welzijnssector. Om ons aanbod mogelijk te maken vraagt Present een ledenbijdrage per vrijwilliger. Heb je interesse om met ons samen te werken? Neem dan gerust contact op via jolien.jaspers@presentvzw.be of telefonisch via 02/248 10 42 voor meer informatie.