Vrijwilliger in de kijker: Staf Willekens

Vrijwilliger in de kijker

De voorbije maanden was vrijwilliger Staf aanwezig op bijna elke online vorming van Present. Hij is een enthousiaste deelnemer die telkens met veel plezier zijn ervaringen uit z’n vrijwilligerswerk deelt met medevrijwilligers. Staf heeft al heel veel mooie en betekenisvolle momenten beleefd als vrijwilliger in het Noorderhart - Maria Ziekenhuis in Pelt en kan niet wachten om er na corona opnieuw aan de slag te gaan!

Hoe ben je als vrijwilliger in het Maria Ziekenhuis terecht gekomen?

Ik ben er begonnen als vrijwilliger in maart 2016 nadat ik met pensioen gegaan ben. In mijn job heb ik altijd veel sociale contacten gehad en dat begon ik te missen. Toen ik op de website van het ziekenhuis zag dat ze op zoek waren naar vrijwilligers, heb ik niet getwijfeld. Ik meldde me aan en mocht op gesprek komen met de vrijwilligersverantwoordelijke. Vrij snel daarna ben ik gestart met mijn vrijwilligerswerk.

Had je voor je vrijwilligerswerk al ervaring in de zorgsector?

Nee, ik heb altijd gewerkt met cijfers. Ik ben begonnen als boekhouder, daarna administrator/verantwoordelijke inkoop relatiegeschenken op de afdeling Marketing Communications en ging uiteindelijk aan de slag als department administrator op de afdeling Equipment Engineering. Ooit heb ik eens een test afgelegd om te zien welke job het meest geschikt zou zijn voor mij. Uit die test bleek dat ik een zeer goede verpleger zou zijn, maar ik heb de stap nooit durven zetten. Nadat ik al een mooie carrière uitgebouwd had, leek me dat erg omslachtig. Soms vind ik het jammer dat ik de sprong niet heb durven wagen, maar dan had ik allicht niet meer als vrijwilliger in de zorg gewerkt en dat zou ik niet willen missen.

Waaruit bestaat jouw takenpakket als vrijwilliger?

Ik ben begonnen als vrijwilliger op het operatiekwartier, samen met mijn handpop/collega Dokter Boe de Koe was het mijn taak om kinderen af te leiden van de operatie en het hele ziekenhuisgebeuren. Ik heb heel veel mooie momenten beleefd op het operatiekwartier, maar er was op dinsdag (vaste voormiddag) niet altijd nood aan een vrijwilliger. Omdat ik mijn engagement graag wilde uitbreiden, ben ik verhuisd naar het chirurgisch daghospitaal en de geriatrie. Nadat ik de twee een tijdje gecombineerd heb, kreeg ik knieproblemen en was ik genoodzaakt om op het daghospitaal te stoppen. Daarna ben ik zowel op dinsdag en vrijdagvoormiddag op de afdeling geriatrie gaan werken. Dat bleek de perfecte match te zijn voor mij. Mijn voornaamste taak is om langs te gaan bij de patiënten en te babbelen/zingen of te kijken waar ze nood aan hebben. Als het moet kan ik gerust een hele voormiddag bij iemand op de kamer zitten praten als ik merk dat de patiënt daar behoefte aan heeft.

Je volgt veel vormingen met betrekking tot je vrijwilligerswerk, steek je er veel van op?

Nu ik veel vrije tijd heb, probeer ik zoveel mogelijk bij te leren over van alles en nog wat. Ik volgde de laatste maanden veel vormingen van Present en het doet deugd dat die vormingen écht op zorgvrijwilligers gericht zijn. Ik wil blijven groeien als vrijwilliger zodat ik de zorgvragers nog beter kan ondersteunen in de toekomst. Ik hecht er veel waarde aan om de zorgvragers goed te leren kennen en persoonlijk te kunnen benaderen. Daarom lees ik ook heel veel over dementie en doe ik ook mee aan de online koffieklets voor mantelzorgers bij de Alzheimer Liga Vlaanderen, ik probeer me echt goed in te werken in de thema’s die van belang kunnen zijn voor mijn vrijwilligerswerk.

Wat is het mooiste Presentmoment dat je beleefd hebt als vrijwilliger?

Op de afdeling geriatrie lag een palliatieve patiënt waar ik heel veel plezier mee maakte. We hebben samen veel gelachen, maar ik zag hem week na week verder aftakelen. Op een bepaald moment kwam ik bij hem op de kamer, zijn dochter en schoonzoon waren er ook, en deed hij een teken met zijn vingers dat ik dichterbij moest komen. Hij gaf me een kus op m’n voorhoofd en later bij het verlaten van de kamer opnieuw. De dag daarna is die man overleden. Dit is een moment dat ik nooit zal vergeten. Ik heb al een aantal keer zo’n mooie en ontroerende momenten mogen beleven en daar ben ik erg dankbaar voor.

Welke boodschap wil je nog graag meegeven?

Vrijwilligerswerk in de zorg is zo dankbaar, een glimlach op het gezicht van iemand kunnen toveren is de mooiste dankjewel die je kan krijgen. Ik zeg altijd dat ik mijn vrijwilligerswerk gratis doe, maar hopelijk niet voor niets. Ik kan niet wachten om opnieuw te mogen opstarten!

Meer inspiratie