Joka

Een alternatieve vakantie

Joka is het jongerenproject van Present waarbij Vlaamse zorg- en welzijnsvoorzieningen hun deuren openstellen voor jongeren tussen 16 en 26 jaar die er op kamp gaan. Het gaat om voorzieningen voor ouderen, mensen met een fysieke of mentale beperking of psychische problemen. De jongeren verblijven er enkele dagen en doen er vrijwilligerswerk. Ze organiseren activiteiten en uitstappen, maken een wandeling of gaan op bezoek bij de bewoners. Zo bezorgen ze de bewoners –en zichzelf- een onvergetelijke vakantie aan huis!

Wat willen we bereiken?

Voor bewoners in zorgvoorzieningen betekent het bezoek van jonge kampers een frisse wind. De jongeren doorbreken de dagelijkse routine en brengen met hun jeugdig enthousiasme de buitenwereld naar binnen.  

Ook voor de kampers zelf is de ervaring ontzettend waardevol. Voor veel jongeren is dit een proevertje van werk in de zorgsector. Ze ontdekken hoe het eraan toegaat in een zorgvoorziening en leren de leefwereld van de bewoners van dichtbij kennen. Door het intense contact worden vooroordelen langs beide kanten de wereld uitgeholpen en komen echte vriendschappen tot stand, niet alleen tussen de bewoners en de kampers, maar ook tussen de kampers onderling.

Lees meer over ons ondersteuningspakket voor voorzieningen, over wat een Jokakamp inhoudt of bekijk onze kampkalender.