Vrijwilliger in de kijker: Sabrina Luyckx

Vrijwilliger in de kijker

Sabrina is al drie jaar actief als vrijwilliger in WZC Ocura. Oorspronkelijk was ze enkel vrijwilliger op de pastorale dienst, maar gaandeweg nam ze meer en meer taken op zich. Ondertussen is ze een vaste waarde geworden in het vrijwilligersteam. Zelfs via Zoom kon Sabrina haar liefde en enthousiasme over haar vrijwilligerswerk niet verstoppen.

Hoe ben je als vrijwilliger bij WZC Ocura terecht gekomen?

Wegens mijn invaliditeit kon ik niet gaan werken, maar met twee kleine kinderen in huis was er toch altijd voldoende werk voor mij. Pas later, toen de kinderen wat ouder waren, had ik meer vrije tijd. Iemand raadde me aan om als vrijwilliger aan de slag te gaan en dat idee sprak me onmiddellijk aan. De zoektocht naar een fijne plek om als vrijwilliger te beginnen, verliep heel vlot. Mijn mama woont namelijk om de hoek van het WZC Ocura dus ik zag de ideale gelegenheid om mijn vrijwilligerswerk te combineren met bezoekjes aan mijn moeder. In WZC Ocura werd ik onmiddellijk heel goed ontvangen door het personeel en de andere vrijwilligers, de sfeer is echt top. Met mijn medevrijwilligers heb ik een goeie band, na onze dienst drinken we samen nog een potje koffie en praten we wat na. Twee keer per jaar is er ook een vergadering voor alle vrijwilligers zodat we elkaar beter leren kennen en op de hoogte blijven van al het nieuws in de voorziening.

Waaruit bestaat je takenpakket als vrijwilliger zoal?

Ik ben gestart als vrijwilliger op de pastorale dienst. Nog steeds verzorg ik één keer per week samen met mijn collega-vrijwilligers de pastorale dienst. We halen de bewoners van hun kamers en brengen ze naar de viering. We zingen samen en maken er elke keer een mooi moment van. Ondertussen heb ik nog extra taken op mij genomen: ik ga nu ook wandelen met de bewoners en daarnaast ga ik ook één keer per maand rond met onze BIBmobiel.

Had je voor je vrijwilligerswerk al ervaring in de zorgsector?

Nee, ik had geen ervaring in de zorgsector. Ik heb altijd zorgkundige willen worden, maar dat ging niet wegens mijn invaliditeit. Het is dus heel fijn dat ik via mijn vrijwilligerswerk toch iets in de zorg kan doen.

Hoe verloopt het vrijwilligerswerk tijdens deze coronaperiode?

Jammer genoeg ligt het vrijwilligerswerk al sinds maart stil. Onlangs wilden we opnieuw voorzichtig opstarten, maar door de slechte cijfers hebben we dat niet kunnen doen. Uiteraard is de gezondheid en de veiligheid van iedereen in WZC Ocura het belangrijkste, dus moeten we nu even geduldig zijn. Gelukkig kom ik af en toe iemand van mijn vrijwilligerswerk tegen in de winkel of op Facebook. We kregen ook een mail van onze vrijwilligersverantwoordelijke met nieuws uit de voorziening, dat was heel fijn! De situatie in WZC Ocura blijft momenteel goed onder controle en dat is het belangrijkste. Ik mis mijn vrijwilligerswerk en hoop snel weer tijd te kunnen reserveren voor de bewoners.

Wat was je mooiste Presentmoment tot nu toe?

Er zijn zoveel mooie momenten, het is moeilijk om daar één moment uit te kiezen. Het mooiste vind ik dat ik mag luisteren naar de zorgen van de bewoners en dat ik daardoor echt een verschil kan maken. Echt luisteren, echt aanwezig zijn, daar doe ik het voor.

Welke boodschap voor zorgvragers en het personeel van WZC Ocura heb je?

Ik hoop dat iedereen veilig en gezond is en dat er toch nog een aantal leuke activiteiten zijn voor de bewoners. Ik hoop dat het nog steeds even gezellig is daar en dat ik snel terug kan komen!

Meer inspiratie