7 redenen waarom vrijwilligerswerk bij Present goed voor je is

Inspiratie voor vrijwilligers

Dat onze vrijwilligers goud waard zijn, daar zijn we zeker van. Maar waarom doen zij hun vrijwilligerswerk? Present ging op onderzoek uit!

1 Het bezorgt je een goed gevoel

De waardering van de zorgvragers en het personeel geeft je erkenning en doet je zelfvertrouwen toenemen.

Er zijn zovele mooie uitdrukkingen, zowel van de begeleiders als van de gasten. De gasten kunnen je nooit missen, ze zien je graag, ze babbelen graag met jou, ze werken graag samen met je, het mooist van al is hun glimlach en hun dank je wel. De begeleiders zeggen telkens weer dank je dat je er weer was vandaag, bedankt voor de hulp, bedankt, bedankt en nog eens bedankt.

H.C., OC SINT-FERDINAND

Gewoon een ‘dank je wel’ wanneer je met een bewoner na een wandeling naar huis gaat. Een proficiat wanneer je jarig bent, ‘omdat je het verdient’. Bedankt omdat je tijd voor me vrijmaakt. Bedankt dat je me dit wil aanleren. Bedankt voor je geduld. Gewoon de dankbaarheid zien in iemands ogen, wanneer je samen iets gedaan hebt.

J.S., WIRIC

2 Je bent een essentiële schakel in warme zorg

Onze gezondheidszorg staat onder hoge druk. Door samen te werken met vrijwilligers krijgen de zorgverleners wat ademruimte en bewoners extra aandacht. Personeel en vrijwilligers werken zo hand in hand om presente zorg te garanderen.

Ik durf ook sneller hulp vragen aan een vrijwilliger omdat ik weet dat ze meer tijd hebben. Personeel durf ik niet altijd te belasten met mijn vragen omdat ze het al zo druk hebben.

ZORGVRAGER

Verpleegkundigen zijn engelen. Ze hebben heel veel werk met de patiënten. Wij zijn de surplus en proberen gezelligheid in het ziekenhuis te brengen.

J. , AZ SINT-MAARTEN

3 Je bent een wereldveranderaar

Hier bij Present houden we enorm van het gezegde “Geen mens kan iedereen helpen, maar iedereen kan iemand helpen”. Onderschat de impact van je aanwezigheid dus niet, ze maakt een groot verschil voor de mensen waarmee je in contact komt. Van vervoeren tot samen wandelingen maken en andere activiteiten, je draagt bij tot het geluk van deze mensen.

Ik kreeg een briefje van een patiënt dat ik altijd zal bewaren. “Een gesprekje met u kan wonderen doen. Je bent de zon in het leven van mij en van vele zieke mensen! U hebt vele talenten, en gebruikt ze formidabel. Vrijwilligers zijn meer dan engelen voor mij: een luisterend oor, een glimlach of een gesprekje...dat doet een klein mens zoals ik zo’n deugd."

H. VD., AZ MONICA

4 Je leert nieuwe mensen kennen en je versterkt je netwerk

Niet alleen de bewoners die je leert kennen, maar ook de andere vrijwilligers vormen een warm en betekenisvol netwerk. Als er iets is dat we het afgelopen 1,5 jaar gemerkt hebben, is het dat we contact met anderen nodig hebben om ons goed te voelen. Via je vrijwilligerswerk kom je terecht in een ploeg enthousiaste en geëngageerde mensen.

Een dame was zo onder de indruk van mijn gesprek als pastorale dat ze na haar herstelperiode zich ook heeft aangemeld als vrijwilligster. Intussen is ze één van mijn beste vriendinnen geworden! Mooi toch?

N.S., JAN YPERMANZIEKENHUIS

5 Het is goed voor je gezondheid

Uit onderzoek van verschillende vooraanstaande universiteiten bleek dat vrijwilligerswerk goed is voor zowel je fysieke als mentale gezondheid. De voordelen voor je mentale gezondheid hebben we al eerder in dit artikel aangehaald: je creëert een duurzaam sociaal netwerk, wat eenzaamheid en negatieve gevoelens voorkomt. Vrijwilligers hebben bovendien vaak minder stress én een hogere levenstevredenheid. Op fysiek vlak blijkt dat vrijwilligerswerk een positief effect heeft op je bloeddruk en levensduur, vrijwilligers leven dus langer! Ook zouden vrijwilligers meer bezig zijn met gezondheid en zichzelf beter verzorgen dan niet-vrijwilligers. Alleen maar voordelen dus!

Er zijn zoveel lieve en dankbare patiënten, dat je het gevoel krijgt dat je even iets voor hen betekend hebt. Ik kom er altijd goedgezind van terug. Ik noem het ook mijn gratis fitness. Wij rijden rond met bedden en rolstoelen en trainen daardoor onze arm- en beenspieren. En ook onze lachspieren worden aardig verwend tijdens de pauzes in ons kantoortje.

I.S., AZ SINT-MAARTEN

6 Je ontwikkelt je talenten, sterke vaardigheden en je leert nieuwe dingen

Als vrijwilliger doe je voortdurend nieuwe ervaringen op, die niet alleen nuttig zijn tijdens je vrijwilligerswerk maar ook in andere delen van je leven. Zo ontwikkel je je eigen talenten, wat ook handig is wanneer je op zoek zou gaan naar werk. Daarnaast kan je door je aansluiting bij Present gratis tal van vormingen volgen over uiteenlopende thema’s, om je persoonlijke ontwikkeling nog verder te doen bloeien. Klik hier om ons volledige vormingsaanbod te bekijken.

Het is voor iedereen zoeken in het begin, maar iedere vrijwilliger groeit en dat is mooi om te zien. Als je eenmaal de eerste fase door bent en het vertrouwen hebt gewonnen van de mensen, leidt vrijwilligerswerk tot zelfontplooiing. Dan worden vele facetten van de mens meer ontwikkeld dan dat ze aanvankelijk waren. Je inlevingsvermogen en je zorg voor mensen groeit gaandeweg. Dat is geen statisch gegeven, maar een proces.

R.C., WZC OCURA

7 Het verruimt je wereld

Niet alleen leer je nieuwe mensen kennen en doe je nieuwe ervaringen op, maar je komt ook op nieuwe plekken. Als vrijwilliger breng je de buitenwereld naar binnen maar je ontdekt zelf ook een nieuwe wereld.

Mijn ogen zijn hier opengegaan! Ik heb nooit hogere studies kunnen volgen. Ik ben bij Ford beland omdat mijn vader daar ook werkte. Ik heb me daar altijd goed gevoeld en dat graag gedaan. Maar als ik nu terugblik, ontbrak er iets. Ik heb hier in WZC Sint-Elisabeth een wereld ontdekt waarvan ik het bestaan niet afwist. Je gaat met mensen om en dat is toch een hele andere beleving. Had ik dit 40 jaar geleden geweten had mijn leven er heel anders uitgezien.

H.R., WZC SINT-ELISABETH

Meer inspiratie