Vrijwilligers in de kijker: RevArte

Vrijwilliger in de kijker

Met 44 zijn ze, de enthousiaste vrijwilligers van RevArte. Het revalidatieziekenhuis is gespecialiseerd in het revalideren van patiënten met (niet aangeboren) hersenletsels, amputaties, dwarslaesies en locomotorische beperkingen. De sfeer is er ongedwongen en warm, en de vrijwilligersploeg wordt er voortgestuwd door hun motiverende verantwoordelijke An Van Overloop.

Magda - bibliotheekvrijwilliger

Vrijwilligerswerk is ook een leerschool voor jezelf, je leert echt veel uit hoe mensen omgaan met wat hen is overkomen. Zo was er een mevrouw die een zwaar ongeval had gehad, maar nog steeds zo positief was. Dan vraag ik me wel eens af: “Hoe zou ik reageren?” Je leert ook om niet te oordelen: wat voor iemand zwaar is, kan heel verschillend zijn.

Bert - afdelingsvrijwilliger

Ik breng als vrijwilliger bezoekjes aan de patiënten op de afdeling 3A. Daar liggen (o.a.) mensen met een dwarslaesie. Ik ben daar begin vorig jaar (2021) mee begonnen. En ik moet zeggen, hoe langer ik het doe, hoe leuker ik het ga vinden. Ik merk echt dat het een grote meerwaarde is. Ik heb een eigen zaak, dus ik heb het erg druk. Maar het leven is meer dan werken alleen. Daarom heb ik besloten om een halve dag per week vrijwilligerswerk te gaan doen, op vrijdagnamiddag. Ik kijk er echt iedere week naar uit, het is ook echt iets dat ik heel belangrijk vind en waar ik bewust tijd voor vrijmaak. De patiënten vinden het ook waardevol, wat wel fijn is.

Els - afdelingvrijwilliger

Voor de mensen die plots ziek worden maak je echt een verschil. Ik voel me betekenisvol en een meerwaarde voor de maatschappij, omdat je tijd kan maken voor de dingen waarvoor het personeel geen tijd kan maken.

Marc - vrijwilliger intern patiëntenvervoer

Mijn taak is het patiëntenvervoer of intern transport. Dat betekent dat je patiënten na hun therapie terug naar de afdeling brengt. In het begin is het vaak erg druk, als er een nieuwe groep patiënten is. Die moet je dan allemaal terug naar de afdeling brengen. Maar na verloop van tijd zie je ze stappen met een rollator, niet veel later wandelen ze al met een stok. En nog een beetje later mogen ze dan naar huis. Ik vind dat heel mooi om te zien. Ze zijn dan ook zo “fier als ne gieter”. En dat doet écht goed om hen zo vooruit te zien gaan. En eerlijk gezegd, ben ik zelf dan ook zo “fier als ne gieter”!

Hugo - vrijwilliger bij de zondagsdienst

Tijdens een van onze zondagsvieringen leerde ik een van de patiënten kennen. Zij bleek Pools te zijn, en ik heb zelf meer dan tien jaar in Warschau gewoond en gewerkt, dus ik spreek Pools. Ik sprak haar aan in het Pools, en daardoor was zij zo ontroerd. Als vrijwilliger maak je echt veel mooie momenten mee, hoewel je eigenlijk twee keer niks doet. Maar het maakt me blij dat de mensen geholpen zijn. Want ik kan me voorstellen dat het heel moeilijk is als je plots niets meer kan en veel hulp moet vragen.

Carl - vrijwillig chauffeur

Ik ben zes jaar geleden zelf opgenomen geweest in RevArte na een verkeersongeval. Na mijn ontslag kreeg ik telefoon van An. Ze zochten nog een vrijwillige chauffeur voor RevArte. Ze hadden hier net een nieuwe bus gekocht voor het patiëntenvervoer, en dat zag An mij wel doen. Intussen heb ik al een vierhonderdtal ritten gedaan. Met het busje breng ik patiënten naar huis voor een huisbezoek. Tijdens dat bezoek wordt er gekeken of er eventueel aanpassingen moeten gedaan worden aan het huis. Dan help ik de patiënt soms bij het binnengaan. Het zijn vaak wel emotionele bezoeken, omdat het de eerste keer is dat de patiënt terug thuis is en hun familie of huisdieren kan zien.

Meer inspiratie