Verzekerd van een goede verzekering

Inspiratie voor verantwoordelijken

Als we onze vrijwilligers vragen naar hun kennis over Present, is vaak het eerste dat spontaan in hen opkomt “we zijn via jullie verzekerd.” We doen natuurlijk veel meer dan dat, maar het klopt dat dit een belangrijk onderdeel vormt van onze werking. We willen namelijk dat onze vrijwilligers zich met een gerust hart kunnen inzetten en goed begeleid worden indien er zich toch iets ongelukkigs voordoet.

Omdat we niet genoeg kunnen benadrukken hoe de verzekering werkt en omdat we recent de voorwaarden nog verbeterden, schrijven we dit artikel. Zo hopen we dat deze theoretische info voor duidelijkheid en geruststelling zorgt.

Met dit artikel fixeren we ons niet op de details en uitzonderingen, want elk ongeval gebeurt in een context die onderzocht wordt. Het staat wel vast dat Present en onze makelaar IC Verzekeringen steeds helpen om de best mogelijke uitkomst te bekomen.

Wat de regelgeving oplegt

Vrijwilligerswerk valt onder de Federale Vrijwilligerswet die organisaties verplicht om hun vrijwilligers te verzekeren voor burgerlijke aansprakelijkheid. Vrijwilligerswerk binnen zorg en welzijn valt echter ook onder het Vlaams Decreet Vrijwilligerswerk (Welzijn, Gezondheid en Gezin). Dat decreet legt organisaties op om, naast de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid, ook een ongevallenverzekering af te sluiten.

Daarbij zijn er bepaalde minimumbedragen opgelegd, maar Present kiest voor een polis met hogere kapitalen dan het opgelegde minimum.

Wanneer ben je verzekerd?

  • Tijdens de uitvoering van kleine - niet personeelsvervangende - taken in het kader van je vrijwilligerswerk in de voorziening

  • Tijdens de uitvoering van diezelfde taken in een thuissituatie (bijvoorbeeld als buddy van iemand) maar steeds in opdracht van de voorziening

  • Op een uitstap als vrijwilliger met de voorziening

  • Tijdens een vorming of ontmoetingsmoment van Present of de voorziening

  • Op de rechtstreekse weg van en naar je vrijwilligerswerk, uitstap of vorming

Wist je dat:

Een zorgvoorziening is over het algemeen een zeer veilige omgeving met weinig risico op ongevallen. De meeste ongevallen gebeuren op weg van en naar het vrijwilligerswerk.

Immuniteit als vrijwilliger

Belangrijk om te weten is dat een vrijwilliger immuniteit heeft voor burgerlijke aansprakelijkheid bij ons soort vrijwilligerswerk. Net zoals de medewerkers zijn vrijwilligers niet persoonlijk aansprakelijk als ze een fout zouden maken tijdens het vrijwilligerswerk. De organisatie staat in voor de opvolging van het schadedossier. De schadelijder moet zich dus richten tot de organisatie in plaats van tot de individuele vrijwilliger.

In volgende gevallen verlies je immuniteit als vrijwilliger en kan je wel aansprakelijk zijn: een lichte repetitieve fout, een grove fout, opzet of bedrog. Zo kan bijvoorbeeld dronken een fout maken deze immuniteit opheffen.

Burgerlijke aansprakelijkheid

Het Burgerlijk Wetboek bepaalt dat “diegene die een fout heeft begaan en daardoor aan een derde schade heeft veroorzaakt, diens schade moet vergoeden.”

Of zoals ze in de volksmond zeggen “potje breken, potje betalen.” Daarom sluit je ook een familiale verzekering af.

Gebeurt dit tijdens je vrijwilligerswerk? Dan moet je niet je eigen verzekering aanspreken -deze zou ook niet tussenkomen als vrijwilliger- maar kan je een beroep doen op de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA) van Present. Tenminste als deze drie elementen voorkomen:

FOUT

➜ De vrijwilliger moet een fout hebben begaan tegenover een derde persoon (het slachtoffer). Dat is evident: iemand moet het ongeval veroorzaken. Zo kan het slachtoffer geen schadevergoeding eisen als hij de fout van de vrijwilliger niet kan aantonen.

SCHADE

➜ Ook dit is evident. Indien er geen schade is, kan het slachtoffer ook geen schadevergoeding eisen, zelfs niet als de vrijwilliger een fout heeft begaan. De schade kan zowel lichamelijk, materieel als moreel zijn.

OORZAKELIJK VERBAND

➜ De schade moet het gevolg zijn van de fout. Dat wil zeggen: zonder de fout was er geen schade geweest.

Deze drie elementen dienen bewezen te worden door het slachtoffer.

De verdediging van jouw belangen als vrijwilliger is inbegrepen in deze polis (rechtsbijstand).

Verzekerde bedragen

De minimumbedragen die wettelijk opgelegd zijn (Koninklijk Besluit van 12.01.1984), volgen de evolutie van de index van de consumptieprijzen.

Schade aan personen

Bijvoorbeeld: Je duwt de rolstoel maar neemt de drempel niet veilig waardoor de bewoner uit de rolstoel valt en een knie blesseert. De verzekering komt tussen en betaalt de medische kosten van de bewoner.

➜ Max 2.500.000 euro

Schade aan goederen

Wist je dat:

In de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering wordt een onderscheid gemaakt tussen schade aan goederen en schade aan toevertrouwde goederen. We leggen het uit aan de hand van een voorbeeld. Stel, je komt als vrijwilliger op kamerbezoek en er ligt een fototoestel op tafel. Door je jas uit te doen, valt het fototoestel per ongeluk op de grond en is het stuk. Hier is het fototoestel niet aan jou toevertrouwd. Stel nu dat de zorgvrager aan jou vraagt om met dat fototoestel een foto te maken van het bezoek op de kamer, dan is het fototoestel jou wel toevertrouwd. De schade aan toevertrouwde goederen is normaal gezien niet gedekt, maar de verzekering van Present voorziet hier een uitzondering op, waardoor hier wel tussenkomst mogelijk is (met een franchisebedrag van 10% van het schadebedrag met een minimum van 175 euro en maximum 625 euro).

Tijdens de val in het vorige voorbeeld raakt de rolstoel een geparkeerd voertuig en de wagen is beschadigd. Ook hier komt de verzekering tussen.

➜ Max 250.000 euro

Schade aan toevertrouwde goederen

Tijdens diezelfde val is de rolstoel ook beschadigd en knelt het wieltje. De rolstoel is hier een toevertrouwd goed. Ook hier komt de verzekering tussen, dankzij de uitbreiding van onze polis.

➜ Max 25.000 euro

Dit komt gelukkig niet zo vaak voor en materiële schade wordt soms ook met de mantel der liefde gedekt. Maar weet dat je een beroep kunt doen op deze verzekering mocht je iemand extern of de organisatie schade berokkenen tijdens je vrijwilligerswerk.

Eigen materiaal

We krijgen vaak vragen over het eigen materiaal, maar dat is slechts in beperkte gevallen verzekerd. Het is dan ook beter om geen waardevolle spullen mee te nemen tijdens je vrijwilligerswerk, want dat is, net zoals in het dagelijkse leven, op eigen risico.

Bijvoorbeeld:

  • Je neemt foto’s met je gsm en laat deze per ongeluk vallen tijdens je vrijwilligerswerk. Dat is niet verzekerd.

  • Je speelt regelmatig gitaar op een afdeling en laat deze op de parking vallen. Dat is niet verzekerd.

Je eigen materiaal is enkel (deels) verzekerd indien het gecombineerd is met lichamelijke schade. Bijvoorbeeld: je glijdt uit, breekt je arm en je horloge is kapot. In dat geval kan het horloge terugbetaald worden, maar wel met een franchise vanaf 300 euro.

Uitzondering op deze regel zijn je bril en je gehoorapparaat. Die zaken worden gezien als een prothese en worden terugbetaald volgens de voorziene barema’s na tussenkomst van de mutualiteit als ze beschadigd worden tijdens je vrijwilligerswerk. Je bril moet wel op je neus staan als die beschadigd wordt. Dus als je per ongeluk gaat zitten op je bril, zal dit niet vergoed worden.

Wagen

Schade aan je wagen is niet verzekerd op de weg van en naar je vrijwilligerswerk. Enkel als je met je eigen wagen zorgvragers vervoert tijdens je vrijwilligerswerk, zijn er op deze regel enkele uitzonderingen. Het is best om hiervoor desgevallend contact op te nemen met je vrijwilligersverantwoordelijke en Present.

Indien er onderweg naar het vrijwilligerswerk een ongeval plaatsvindt met je wagen, ben je natuurlijk wel verzekerd voor je lichamelijke schade maar dus niet voor de schade aan je wagen.

Lichamelijke ongevallen

Je bent verzekerd voor lichamelijke ongevallen die tijdens je vrijwilligerswerk plaatsvinden, of op de rechtstreekse weg van en naar (activiteiten in het kader van) je vrijwilligerswerk.

Voor de ongevallenverzekering hanteren de verzekeringsmaatschappijen volgende definitie: “Een aantasting van de lichamelijke gaafheid veroorzaakt door een plotse gebeurtenis uitwendig aan het organisme.”

Dat betekent dat er een externe oorzaak moet zijn die het ongeval heeft veroorzaakt. Bijvoorbeeld: een losliggende kabel waarover je struikelt, een gladde vloer, een stoel waar je naast gaat zitten, een fietser die je niet zag, een geluid waarvan je opschrikt, …

Een beroerte krijgen of een hoofdwonde oplopen na flauw te vallen, worden niet als een vrijwilligersongeval gezien. Als je een zwakke knie hebt en je zakt plots door je knie tijdens een wandeling met de bewoners, zal dit ook niet gedekt worden door de verzekering omdat het niet veroorzaakt werd door een externe factor, maar er intern iets misliep.

Als je een ziekte of contaminatie oploopt die duidelijk veroorzaakt is tijdens het vrijwilligerswerk, worden de kosten ook gedekt. Dat kan bijvoorbeeld gaan over de uitzonderlijke kans op schurft of tuberculose.

Wist je dat:

Present heeft ongeveer een dertigtal verzekeringsdossiers per jaar, waarvan vrijwel allemaal lichamelijke ongevallen. Als het sneeuwt en glad is, merken we meer ongevallen. Wees dan extra voorzichtig!

Verzekerde bedragen

Gelukkig is de schade bij een ongeval meestal beperkt tot de medische kosten, maar helaas kan een ongeval ook zware gevolgen hebben, zoals blijvende invaliditeit of een overlijden. Het is wat gek om hieraan te denken, maar weet dat Present hierbij zeer zorgvuldig een polis heeft opgesteld met hogere kapitalen dan de gevraagde wettelijke minimumbedragen. De dekking wordt verleend per ongeval, ziekte of contaminatie tot een maximumbedrag van:

➜ Overlijden: 27.000 euro

  • 12.000 euro wettelijk en 15.000 euro aanvullend

➜ Blijvende invaliditeit: tot 48.000 euro volgens de graad van invaliditeit

  • voor volledige invaliditeit is dat 18.000 euro wettelijk en 30.000 euro aanvullend

➜ Medische kosten: 8.000 euro na tussenkomst mutualiteit

  • 3.000 euro wettelijk en 5.000 euro aanvullend

➜ Tijdelijke arbeidsongeschiktheid: 24 euro per kalenderdag, vanaf de 31ste kalenderdag, in geval van inkomensverlies, met een maximale vergoedingsperiode van 730 dagen

  • 9 euro wettelijk en 15 euro aanvullend

➜ Schade aan goederen: 3.000 euro

  • in combinatie met lichamelijke schade en met een franchise van 300 euro

Verzekeraar AXA verleent bij uitbreiding aan haar polissen een dekking bijstand die gewaarborgd wordt door een bijstandsorganisatie na een gedekt schadegeval:

  • Telefonische bijstand 24u/24u - 02/550.05.30

  • Psychologische bijstand

  • Tussenkomst in de vervoerkosten zo de medische toestand dit rechtvaardigt

  • Huishoudelijke hulp als de medische situatie en de gezinstoestand dit rechtvaardigt

Op de dag van het ongeval kunnen gemaakte en verantwoorde vervoerkosten alsook de vervoerkosten die de behandeling meebrengt, ingebracht worden.

Wat te doen bij een ongeval?

Als je zelf een ongeval voor hebt, volg je deze zeven stappen:

  1. Verwittig meteen je vrijwilligersverantwoordelijke, ook als je denkt dat je geen lichamelijke schade hebt opgelopen. Als er dan later toch nog complicaties blijken te zijn, is er bewijs dat je ongeval plaatsvond in het kader van je vrijwilligerswerk. Een kort mailtje is al voldoende. Neem best ook meteen foto’s, bijvoorbeeld als je viel met de fiets en je hebt een schaafwonde.

  2. Ga zo snel mogelijk naar een dokter, bijvoorbeeld via spoed of je huisarts, die jouw lichamelijke letsels vaststelt.

  3. Vraag een medisch attest aan jouw behandelende arts. Hierin moeten jouw lichamelijke letsels duidelijk beschreven zijn. Indien nodig kan je een leeg medisch attest van Present vragen aan je verantwoordelijke om te laten invullen.

  4. Je vrijwilligersverantwoordelijke zal samen met jou een aangifteformulier invullen met alle info van het ongeval. Heel belangrijk is een duidelijke omschrijving van de omstandigheden van het ongeval: wat is er gebeurd en hoe is het veroorzaakt?

  5. Je vrijwilligersverantwoordelijke bezorgt de aangifte samen met het medisch attest aan Present. Wij sturen deze twee formulieren, die noodzakelijk zijn om een dossier te openen, door naar de verzekeraar. Je zal een brief van Present krijgen dat het dossier geopend is met meer info over de verdere opvolging.

  6. Je betaalt alle kosten (ziekenhuis, dokter, apotheek, …) eerst zelf en brengt alles in bij jouw mutualiteit. Na hun tussenkomst, bezorg je het overzicht van je eigen kosten aan Present (mail: info@presentvzw.be of per post). Hou dus alle rekeningen en bewijsstukken goed bij.

  7. Wanneer je helemaal hersteld bent, laat je een getuigschrift van werkhervatting en van herstelling invullen door jouw huisarts en bezorg je het aan Present. We sturen je dit formulier op samen met de brief. Zo kunnen wij je dossier afsluiten bij de verzekeraar.

De opvolging bij de verzekeraar gebeurt door Present. Wij doen ons uiterste best om de terugbetaling(en) zo vlot mogelijk te laten verlopen. Door drukte bij de verzekeraar gaat daar soms wel wat tijd over.

Als je schade hebt veroorzaakt bij een derde

  1. Verwittig meteen je vrijwilligersverantwoordelijke.

  2. Samen met je vrijwilligersverantwoordelijke vul je het aangifteformulier in met informatie over de veroorzaakte schade. Ook het slachtoffer zal een stuk moeten invullen. Heel belangrijk is een uitgebreid, objectief verslag van de feiten, zonder erkenning van enige aansprakelijkheid.

  3. Je vrijwilligersverantwoordelijke bezorgt dit formulier aan Present. Wij sturen het door naar de verzekeraar.

  4. De verzekeraar zal oordelen of de aansprakelijkheid effectief betrokken is of niet.

Meer inspiratie