Hoe kan je nieuwe vrijwilligers aanwerven?

Inspiratie voor verantwoordelijken

Vrijwilligers aantrekken en behouden is geen gemakkelijke opdracht. Er is een sterke vrijwilligerswerking en voldoende tijd en creativiteit voor nodig. Vrijwilligers gaan op zoek naar voorzieningen die hen iets te bieden hebben. We helpen je graag op weg met enkele praktische tips om nieuwe vrijwilligers aan te trekken.

Enkele praktische tips

1. De allerbelangrijkste tip: een goed draaiende vrijwilligerswerking vraagt een verantwoordelijke die de tijd en ruimte krijgt om aan de werking te bouwen. Een vrijwilligerswerking vraagt namelijk de nodige investering. Een sterk vrijwilligersbeleid en voldoende ondersteuning van vrijwilligers zorgen ervoor dat vrijwilligers zich goed voelen in je voorziening en dus goeie ambassadeurs zijn. Ze spreken met passie en plezier over hun vrijwilligerswerk en dat werkt aanstekelijk!

2. Schrijf wervende vrijwilligersvacatures en verspreid ze via zoveel mogelijk verschillende kanalen (via sociale media, via je website, leg ze aan het onthaal, verspreid ze via websites als vrijwilligerswerk.be, 11.be en Giveaday,...). Met zo’n vacature kan je creatief aan de slag gaan, schrijf bijvoorbeeld niet alleen algemene vacatures uit maar ook vacatures voor specifieke taken en en profielen. Concrete tips over het opstellen van een sterke vrijwilligersvacature vind je hier.

3. Zorg voor een zichtbare vrijwilligerswerking. Richt een vrijwilligershoekje in aan het onthaal waar geïnteresseerden een visitekaartje kunnen nemen of hun gegevens kunnen achterlaten. Verspreid beelden en leuke quotes van vrijwilligers in je voorziening zodat ze voor iedereen zichtbaar zijn.

4. Organiseer activiteiten in je voorziening zodat buitenstaanders zowel de voorziening als de (vrijwilligers)werking leren kennen. Probeer ook de buurt te betrekken in je voorziening, wie weet levert dat enkele nieuwe vrijwilligers op. Wil je meer te weten komen over hoe je de buurt kan betrekken? Lees dan hier verder.

5. Durf out of the box te denken en kom op de proppen met vernieuwende vrijwilligerstaken. Wat kan je aanbieden en welke taken en opdrachten vloeien daaruit voort? Zo verrijk je je vrijwilligersploeg ook met een ander type vrijwilliger dat misschien nog niet gedacht had aan vrijwilligerswerk in de zorgsector.

6. Wees goed voorbereid op intakegesprekken met potentieel nieuwe vrijwilligers. Probeer te achterhalen wat de talenten en verwachtingen van vrijwilligers zijn zodat je daar beter op kan inspelen. Probeer vrijwilligerswerk op maat van de vrijwilligers aan te bieden. Wat vrijwilligers goed doen, doen ze graag en houden ze vol!

7. Voorzie leuk en opvallend wervingsmateriaal en probeer dat zo wijd mogelijk te verspreiden. Posters, flyers, kaartjes en meer kunnen aangevraagd worden bij Present. Wij voorzien gratis rekruteringsmateriaal op maat van jouw voorziening!

8. Zorg ervoor dat jouw vrijwilligerswerking ook online in de verf gezet wordt. Deel foto’s van vrijwilligers in actie op je sociale media kanalen, doe oproepen voor nieuwe vrijwilligers, deel vrijwilligersvacatures,... Ook op de website kan je uitpakken met je fantastische vrijwilligers. Een organisatie die zijn vrijwilligers koestert, is namelijk erg aantrekkelijk voor potentieel nieuwe vrijwilligers.

9. Een exitgesprek is vaak even waardevol als een intakegesprek. Neem er je tijd voor zodat de vrijwilliger met een goed gevoel vertrekt en postief over je voorziening blijft spreken. Misschien lukt het vrijwilligen tijdelijk niet meer maar kan je de vrijwilliger occasioneel of in de toekomst nog oproepen.

Meer inspiratie