Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk

Vrijwilligers werven & behouden

Vijf concrete tips om je vrijwilligers te bedanken op de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk

Op vijf december 2020 is het zover, dan vieren we de onmisbare inzet van duizenden vrijwilligers. Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk willen we niet voorbij laten gaan zonder enkele tips te delen om je vrijwilligers in de bloemetjes te zetten.

 

  1. Zorg voor een klein cadeautje voor je vrijwilligers en laat hen weten dan hun vrijwillige inzet een groot geschenk is voor de voorziening. Omdat het niet altijd evident is om een leuk cadeautje te bedenken, maken we het jullie gemakkelijk dit jaar: bestel de gratis mondmaskers voor veilige vrijwilligers! Present biedt alle aangesloten voorzieningen de kans om voor elke vrijwilliger een mondmasker te bestellen en dat helemaal gratis. Verdienen jouw vrijwilligers dit handige cadeautje? Stuur een mailtje naar info@presentvzw.be en laat weten hoeveel mondmaskers we mogen opsturen.


  1. Zet je vrijwilligers ook online in de bloemetjes. Laat op je sociale mediakanalen en website weten dat jouw vrijwilligers fantastisch zijn en dat je hen extra wil bedanken op de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk. Pak uit met enkele leuke foto’s van je vrijwilligerswerking of schrijf een persoonlijk tekstje voor je vrijwilligers. Via de website van Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk kan je heel wat promotiemateriaal vinden om te delen op je kanalen.

  1. Stuur je vrijwilligers een lief kaartje en laat weten dat je aan hen denkt. Geen inspiratie voor een leuk kaartje? Geen probleem, bekijk hier het kaartje dat Present speciaal voor de gelegenheid heeft ontworpen! Ook een e-card sturen is een leuk idee!


  2. Zorg ervoor dat je vrijwilligers letterlijk in de kijker staan. Dat kan je bijvoorbeeld doen door affiches voor je vrijwilligers op te hangen of de Internationale Dag van het Vrijwilligerswerk te vermelden via de interne communicatie van je voorziening. Op die manier zullen je collega’s en de zorgvragers vrijwilligers misschien aanspreken en hen een leuk compliment geven.  3. Organiseer een online aperitiefmoment of een online vrijwilligersviering. In het echt samenkomen is niet meer evident, maar er zijn vrijwilligers die genieten van een moment waarop ze online met elkaar kunnen uitwisselen. Als vrijwilligersverantwoordelijke kan je enkele vragen voorbereiden waarover er gepraat kan worden, of je kan het over een andere boeg gooien en een spel of quiz voorbereiden.

Meer inspiratie