Zorgen voor een ander, begint met zorgen voor jezelf

Inspiratie voor vrijwilligers

Als vrijwilliger ben je vast heel goed in zorgen voor andere mensen, maar wie zorgt er voor jou? Zelfzorg is een thema dat steeds vaker aan bod komt en ook een geliefd onderwerp geworden is in lifestyle tijdschriften. Het onderwerp is echter nog steeds relevant, en zeer belangrijk in het leven van een vrijwilliger. Je kan immers niet gieten uit een lege kan, en dus is het belangrijk dat je je kannetje energie op tijd bijvult.

Het belang van goed voor jezelf te zorgen

Onze maatschappij is erg gericht op productiviteit, waardoor het tempo hoog ligt. We doen veel, en we doen het graag! Ook met het versoepelen van de coronamaatregelen komen er weer heel wat verplichtingen bij. Prachtig dat dit eindelijk weer mogelijk is, maar voor sommige mensen ook best vermoeiend.

Zelfzorg zorgt ervoor dat je na een stressvolle periode kan ontladen, en je zo weer met een fris gemoed aan de slag kan. Onderzoek heeft uitgewezen dat zelfzorg stress, de kans op depressie, burn-out en andere gezondheidsproblemen vermindert en je geluksgevoel en energieniveau verhoogt. Bovendien maakt zelfzorg je ook weerbaarder en zorgt het ervoor dat je zingeving en tevredenheid vindt in je leven. Ook heeft het op fysiek vlak een positief effect: onderzoek heeft aangetoond dat zelfzorg de kans op hartziekten, beroertes en kanker vermindert.

Maar wat is dat eigenlijk, zelfzorg? Zelfzorg werd onder andere door Beauchamp en Childress gedefinieerd als “voldoende aandacht hebben voor het eigen fysieke en psychische welzijn”. Het omvat dus alles wat je doet om jezelf gezond te houden – fysiek, mentaal, spiritueel, financieel, sociaal, intellectueel en op vlak van je omgeving en werk. Het is dus heel wat breder en diepgaander dan wat magazines vaak promoten als zelfzorg. Bovendien klinkt het als een erg logisch iets, maar zelfzorg is een van de eerste dingen die naar de achtergrond verdwijnt wanneer we het druk hebben of door moeilijke tijden gaan. Met dit artikel willen we je graag wat praktische tips geven om van zelfzorg een prioriteit te maken en je enkele handvaten aanreiken om zelfzorg te beoefenen.

De drie fundamenten van zelfzorg

Het belangrijkste is dat je intentioneel en consistent aan zelfzorg doet, en dat je dingen vindt die jou rust brengen en je batterijen weer opladen. Daarnet vermeldden we al kort de verschillende domeinen die belangrijk zijn voor jouw welzijn: fysiek, mentaal, spiritueel, financieel, sociaal, intellectueel, omgeving en werk. Om te beginnen met zelfzorg kan je eens bekijken hoe het staat met jouw welzijn op ieder van deze dimensies. Wanneer deze dimensies goed gebalanceerd zijn, leidt dit tot een hoger welzijn.

Maak tijd voor jezelf

Tijd voor jezelf is het grootste geschenk dat je jezelf kan geven. Het geeft je de kans om je volledig te richten op jezelf, en op jouw wensen en dromen. Je kan deze tijd helemaal invullen zoals jij het wilt. Bouw dit zelfzorgmoment ook structureel in je agenda in. Jij bent prioriteit, en verdient het om ook goed voor jezelf te zorgen.

Wees mild voor jezelf

“Ach, ik kan dat wel alleen”, “Ik wil niemand lastig vallen met mijn problemen”, “Iedereen heeft het al zo zwaar, mijn zorgen zijn niets vergeleken met die van hen”, “Waarom kan ik niet gewoon verder doen?” Herkenbaar? Het zijn gedachten die we allemaal kennen en wel eens last van hebben. Ze kunnen soms bijzonder hardnekkig zijn, en je veel stress bezorgen. Durf je zorgen eens te bespreken met een vriend of vriendin, je zal merken dat het enorm oplucht! Vind je het moeilijk om je zo open te stellen? Probeer eens al je zorgen op te schrijven, ze letterlijk van je af te schrijven. Ook dat kan de last op je schouders verlichten.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

Zorg goed voor jezelf, ook op de praktische vlakken. Eet gezond en drink genoeg water, zorg voor een goede nachtrust en beweeg iedere dag 30 minuten. Dat hoeft uiteraard geen intense sport te zijn, een wandelingetje in de buurt kan ook al enorm deugd doen. En alle stappen die je zet tijdens je vrijwilligerswerk tellen uiteraard ook hé!

En verder...

Zorg goed voor jezelf, jij bent immers de enige die dat kan! Wil je je graag verder verdiepen in dit onderwerp? Dit zijn enkele interessante bronnen om mee te beginnen:

• Het no-nonsense meditatieboek Steven Laureys

• Van stress naar veerkracht Séverine van de Voorde

Meer inspiratie