Vrijwilligers waarderen

Inspiratie voor verantwoordelijken

Vrijwilligers bedanken is van onschatbare waarde. Vrijwilligers die zich gewaardeerd voelen, geven gemiddeld genomen langer het beste van zichzelf in je organisatie. Bekijk deze vijftien tips en ga aan de slag om je vrijwilligers te bedanken voor hun inzet en enthousiasme! Want wat aandacht krijgt, groeit!

15 tips om waardering te tonen voor je vrijwilligers

1. Hou je vrijwilligers op de hoogte van het reilen en zeilen van je organisatie. Betrek hen bij de organisatie, niet alleen mondeling maar ook via een vrijwilligersvriendelijke website, een digitale nieuwsbrief of social media.

 

2. Toon interesse in je vrijwilligers: hou bijvoorbeeld verjaardagen bij en verras hen met een kaartje op hun verjaardag of vraag hen naar hun hobby’s en laat hen daar iets mee doen in de voorziening.

 

3. Geef persoonlijke feedback. Op die manier laat je zien dat je de vrijwilliger serieus neemt en wil helpen groeien in zijn/haar taken. Groeigesprekken om vrijwilligers op te volgen, creëren voor hen ook een moment om hun feedback te geven of zorgen te delen.

 

4. Maak de vrijwilligerswerking in je voorziening zichtbaar! Zet je vrijwilligers online in de bloemetjes via je sociale media kanalen of website, informeer de lokale pers over je geweldige vrijwilligerswerking, hang foto’s van je vrijwilligers op in de voorziening, voorzie een vrijwilligersrubriek in je nieuwsbrief,... 

5. Organiseer eens een feest, ontmoetingsdag of activiteit speciaal voor vrijwilligers. Vooral vrijwilligers die vrijwilligerswerk doen omwille van sociaal contact appreciëren zo’n (jaarlijkse) bijeenkomst. De aanwezigheid van de directie wordt op zo’n momenten enorm gewaardeerd!

6. Ga op zoek naar wat jouw vrijwilligers motiveert en speel daarop in. Hou rekening met de wensen en noden van je vrijwilligers.

 

7. Het aanbieden van vorming/opleiding is een mooie manier om je vrijwilligers te bedanken en hen tegelijkertijd te stimuleren om verder te groeien in hun taken. Vrijwilligers houden ervan om bij te leren en nieuwe handvaten te krijgen die ze kunnen toepassen in hun vrijwilligerswerk.

8. Hou bij hoelang een vrijwilliger aan de slag is bij jou in de voorziening en voorzie een kleine bedanking na x aantal jaar. Een leuk idee is om een certificaat na x aantal jaar vrijwilligerswerk uit te delen.

 

9. Plaats een suggestiebox in je voorziening zodat vrijwilligers suggesties kunnen doen. Zo voelen ze zich betrokken en helpen ze mee de vrijwilligerswerking verder uit te bouwen.

 

10. Bied je vrijwilligers een aantal voordelen gelijkaardig aan die van de medewerkers. Een auto- of parkeerplaatsen speciaal voor vrijwilligers, personeelstarief in het restaurant, deelname aan het personeelsfeest,.. 

 

11. Vier de Week van de Vrijwilliger en/of de Internationale Dag van de Vrijwilliger. Verwen je vrijwilligers met een etentje, een kleine attentie, hang posters op, organiseer een activiteit,... Laat deze gelegenheid niet zomaar voorbij gaan!

 

12. Zorg ervoor dat ook je collega’s de vrijwilligers stimuleren en waarderen. Vrijwilligers die zich thuis voelen in de voorziening komen namelijk met veel plezier vrijwilligen.

13. Stuur een kaartje of bloemen naar een vrijwilliger die ziek is. Laat hen weten dat je aan hen denkt ook al komen ze tijdelijk even niet vrijwilligen in je voorziening.

14. Geef je vrijwilligers een gepaste titel voor het werk dat ze uitvoeren en voorzie een duidelijke functieomschrijving. Op die manier voelen vrijwilligers nog meer trots over de taken die ze uitvoeren en vermijd je verwarring over het takenpakket.

 

15. Voer een exitgesprek wanneer vrijwilligers beslissen om hun vrijwilligerswerk stop te zetten. Geef hen de kans om feedback te geven of te reflecteren over hun ervaringen bij jou in de voorziening. Bedankt hen (eventueel met een attentie) voor hun inzet en enthousiasme.

Meer inspiratie