Kriebelt het al om op kamp te vertrekken?

Samen met je medekampers stel je een kampprogramma op. Overdag organiseren jullie activiteiten voor de bewoners. Op die manier doen jullie ervaring op in de zorgsector. Maar je maakt er natuurlijk ook een gezellige boel van met de andere jongeren. ’s Avonds steken jullie de koppen bij elkaar om de activiteiten voor te bereiden. En nadien kan je in groep gezellig wat keuvelen, eropuit trekken, heel actief zijn of gewoon even de batterijen opladen.

Ben je tussen 16 en 26 jaar? En wil je graag proeven van zo’n fantastisch Jokakamp in een voorziening voor ouderen, mensen met een beperking of mensen met een psychische kwetsbaarheid? Neem dan zeker een kijkje op onze kampkalender en schrijf je in!

We laten je natuurlijk niet onvoorbereid op kamp vertrekken. Voor nieuwe vrijwilligers is er een basisvorming waarin we op een interactieve manier de basishouding van een goede vrijwilliger meegeven en waarin we handige tips aanreiken over hoe je samen met je medekampers leuke activiteiten op poten zet. Ook mag je als Joka-vrijwilliger gratis vorming volgen bij Present!

We zetten voor jou nog even de praktische details op een rij:

  • Je moet minstens 16 jaar worden in het jaar dat je op kamp gaat. Voor de kampen die plaatsvinden in een psychiatrische voorziening is de minimumleeftijd 18 jaar.

  •  Je moet niets speciaals kennen of kunnen. Je bent welkom met de talenten die je hebt.

  •  Deelnemen aan een Jokakamp is gratis.

  •  Tijdens het kamp kan je ook steeds terecht bij de kampcoach, een personeelslid van de voorziening dat verantwoordelijk wordt gesteld voor de jongeren.

  •  Ga je voor de eerste keer mee op kamp? Dan vragen we je om de vorming voor nieuwe kampers te volgen.

  •  Present zorgt ervoor dat je als kamper verzekerd bent op weg naar en van het kamp, en tijdens het kamp, voor persoonlijke lichamelijke ongevallen en voor materiële of lichamelijke schade die je aan anderen berokkent.

Vorming en inspiratie

Als nieuwe kamper krijg je een interactieve vorming over de basishouding van een goede vrijwilliger. Je krijgt daarnaast tal van handige tips over hoe je samen met je medekampers een kampprogramma kan opstellen en leuke activiteiten kan organiseren.

De data voor de vorming wordt samen met de kampkalender bekend gemaakt. Je kan je voor een vorming inschrijven op het moment dat je je inschrijft voor een kamp.

Kan je niet wachten tot het zo ver is? Laat je dan alvast inspireren door deze bundel vol ideeën over kampthema’s en activiteiten.

De houding van een goeie vrijwilliger

 

Al doende leer je omgaan met bewoners in een zorg- en welzijnsvoorziening. Toch geven we al enkele basisprincipes mee die we erg belangrijk vinden in het contact tussen jou als vrijwilliger en de bewoners.

 

  • Het is essentieel dat je je verplaatst in de leefwereld van de bewoner. Wie zit er voor me? Hoe zou ik – in zijn of haar situatie – willen dat mensen mij aanspreken? Hoe zou ik willen dat mensen met me omgaan? Het antwoord op deze vragen is een goede leidraad voor je houding tijdens het kamp.

  • Alles staat en valt met respect. Heb respect voor de belevingswereld van de oudere, het gaat bij hen bijvoorbeeld allemaal niet zo vlug. Ga integer om met mensen met een verstandelijke beperking of psychische problemen. Respect wil ook zeggen dat je je eigen visie niet mag opdringen. De bewoner mag uiten wat hij voelt en denkt, zelfs al komen zijn ideeën niet overeen met die van jou.

  • Het zelfbeeld van elke mens wordt mee bepaald door wat de persoon nog zelf kan. We willen zelfredzaamheid daarom stimuleren. Als een oudere bijvoorbeeld nog zelf kan wandelen, maar erg traag, neem dan de tijd die nodig is.

  • Een vrijwilliger heeft tijd om aandacht te hebben voor de persoon achter de bewoner en om te luisteren naar zijn of haar verhaal. Als vrijwilliger ben je de kers op de taart, een extraatje. Doe dus geen zorgkundige taken. Daar ben je trouwens niet voor verzekerd. 

  • Een vrijwilliger heeft, net als een professional, discretieplicht. Respecteer de privacy van de bewoners en zorg dat gevoelige of persoonlijke informatie binnen de muren van de voorziening blijft.

Joka